Vijf vaardigheden van filmeducatie

Film op school, hoe pak je dat aan? Werk aan de vijf vaardigheden van filmeducatie. Dit zijn ze: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren. De vaardigheden zijn afkomstig uit de doorlopende leerlijn film. In vijf tutorials vertelt Filmhub Midden we je alles wat je moet weten om vliegend van start te kunnen met de vijf vaardigheden van filmeducatie!

Kijkje achter de schermen

De eerste pilot van Kijkje achter de Schermen was een succes! Leerlingen maakten kennis met medewerkers van de Stadsschouwburg Utrecht en Museum Catharijneconvent. Ze deden mee met workshops van MBO-studenten in TivoliVredenburg en het Centraal Museum. Volgend schooljaar is inschrijving ook voor andere scholen open. Bekijk de terugblik van de pilotdagen.

Tweetakt 2021

Het volledige programma van Tweetakt 2021 is bekend! Van een kunstenaar die met tandpasta werkt tot een kunstenaar die geboobytrapte skateboards maakt: dit jaar komen er weer heel wat verrassingen voorbij. Bekijk het gehele programma op de website van Tweetakt.

Workshop Creatief Proces

Hoe zet je het creatieve proces aan? En wat zijn de verschillende aspecten van creativiteit?

Op 26 mei 2021 vond de workshop Creatief Proces plaats. Lees hier de terugblik

Blik op de wereld

Nieuwe werelden openen zich met deze selectie films en lessen bij het thema Blik op de wereld. Leren over andere mensen en ongekende culturen doet je  verwonderen en verruimt de blik.

Bekijk de filmselectie van Netwerk Film Educatie.

De digitale kunstdocent

De digitale kunstdocent is een project waarvoor derdejaarsstudenten van de Breitner Academie innovatieve lessenseries ontwikkelen voor leerlingen en docenten in het Voortgezet Onderwijs. De lessenseries gaan in op actuele thema’s aan de hand van voorbeelden uit de hedendaagse kunst en visuele cultuur.

Bekijk de gratis lessen op de website van de Breitner Academie.

Dag van de Literatuur

De Dag van de Literatuur is een tweejaarlijks literatuurfestival voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Bestel het volledige programma van de Dag van de Literatuur Lokaal, en plan de talkshow en creatieve webinars nog het hele schooljaar naar wens in!

Lees meer op de website.

Thuisonderwijs Centraal Museum

Het Centraal Museum biedt bij verschillende tentoonstellingen thuisopdrachten aan. Zoals het maken van een protest t-shirt of meme bij Voices of Fashion. En vergelijk de stoel van Rietveld eens met die van Maarten Baas!

Bekijk de opdrachten op hun website.

Catharijneconvent: Maria Magdalena

Het is tijd voor Maria Magdalena! Ontmoet deze mysterieuze en inspirerende vrouw van uitersten. Al ruim 2000 jaar houdt ze de gemoederen bezig. Ze krijgt nu haar eigen tentoonstelling die ze verdient: een must see komende zomer!

Bekijk de website.

Kunsthal KAdE: Mirror | Mirror

Vanaf 21 april presenteert de Kunsthal KAdE de tentoonstelling ‘Mirror | Mirror’. Met de spiegel worden we dagelijks geconfronteerd. Op sociale media spiegelen we voortdurend onze identiteit. De huidige tijd vraagt meer dan ooit om (zelf)reflectie.

Ga voor meer informatie naar de website van Kunsthal KAdE.

 

Centraal Museum: Voices of Fashion

Vanaf 1 mei presenteert het Centraal Museum ‘Voices of Fashion’. Deze tentoonstelling gaat in op de witte blik waarmee decennialang mode is gepresenteerd, gedragen en verzameld.

Lees verder op de website van het Centraal Museum.

Go Short trapt af met online programma

Go Short 2021 start vandaag met een online filmprogramma! Zoals drie avondvullende livestreams, de beste VR-films thuis en toegang tot gilms op This Is Short: een online platform voor professionals en publiek. Lees verder op de website!

Eye Filmmuseum: Dit is film

Het Eye Filmmuseum komt met een nieuwe lessenreeks ‘Dit is film’. Het is een maandelijkse, gratis online filmles voor het voortgezet onderwijs. Gisteren is de eerste les online gekomen, die ingaat op het thema camera.

Ga naar de les!

Ga je mee? PaltzBiënnale

Ga je mee naar de PaltzBiënnale? Een evenement dat kunst en natuur samenbrengt op een prachtig landgoed tussen Soest en Soesterberg dat normaal gesloten is voor publiek!

Lees verder en meld je aan!

Van wie is dit landschap?

2021 is het Jaar van de Ode aan het Nederlandse Landschap. Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht sloten hier met een inspiratiebijeenkomst voor het onderwijs bij aan.

Lees de terugblik op deze inspiratiebijeenkomst op 24 maart 2021.

Go Short 2021

International Go Short Film Festival Nijmegen gaat bijna van start met een online editie, van 8 tot 25 april. Go Short is hét festival voor korte film in Nederland.

Ga voor meer informatie en kaarten naar de website van Go Short!

Tijdens Go Short 2021 worden online de beste recente korte films van Europa vertoond en worden de Go Short Awards uitgereikt. Naast het competitieprogramma biedt Go Short diverse focusprogramma’s en zijn ze druk bezig met een uitgebreid randprogramma, educatieve activiteiten en workshops.

CKV vmbo netwerk

Bij het CKV vmbo netwerk krijgen collega’s de mogelijkheid om kennis en ervaring uit te wisselen. Én om inspiratie op te doen.

Lees de terugblik op het eerste netwerk op 16 februari 2021.

Help mee films selecteren!

Ben je docent en wil je een bijdrage leveren aan de filmselectie voor de IDFA schoolvoorstellingen vo & mbo 2021?

Op woensdag 10 maart om 17:30 uur krijg je een korte introductie over de films, waarna je deze zelf online kan bekijken en beoordelen.

Help jij mee? Stuur een mailtje naar educatie@idfa.nl en vermeld hierbij de naam van de school en welke klas(sen) je lesgeeft.

Als dank ontvang je twee vrijkaarten voor IDFA 2021!

Kunstbende op school

Dans, theater of fashion? Nodig Kunstbende uit op school om alle creatieve leerlingen te inspireren eruit te halen wie erin zit.

Kunstbende is hét creatieve platform voor jongeren van 13 t/m 18 jaar. Kunstbende stimuleert jongeren om eruit te halen wat erin zit binnen de categorieën; dans, DJ, expo, fashion, film, influencer, muziek, taal en theater. Jongeren kunnen gratis meedoen aan een traject vol workshops en coaching, die hen klaarstoomt voor een optreden tijdens de voorronde van Kunstbende Utrecht.

Kunstbende komt graag langs bij jullie op school met creatief aanbod. Check het landelijke aanbod. Binnen de regio Utrecht kunnen we ook workshops, lessen of take-overs op maat organiseren. utrecht@kunstbende.nl

Bekijk de aftermovie van voorronde 2020.

Is this art?

Zijn memes kunst? En Mumble Rap? Korte video’s inspireren jongeren met kunst van nu.

Het Rijksmuseum neemt de hedendaagse popcultuur onder de loep in vergelijking met de Nederlandse meesters en stellen jullie de vraag: ''is this art'?

Zo gaat "Is Mumble Rap kunst?" over hiphop en kunst. In een ander filmpje worden verbanden gelegd tussen De Nachtwacht en de poster van Avengers: Infinity War.

> POPCULTUUR IN HET LICHT VAN DE NEDERLANDSE MEESTERS

 

Ontdek de meesterwerken van het Rijksmuseum

De Nachtwacht, het Melkmeisje en de Bedreigde Zwaan...het Rijksmuseum heeft verschillende leskaarten gemaakt bij kunstwerken uit de Eregalerij.

De serie leskaarten genaamd Ontdek de meesterwerken van het Rijksmuseum, is ontwikkeld in samenwerking met ThiemeMeulenhoff. Ze sluiten goed aan bij de mogelijkheid om de Eregalerij online te bezoeken.

Per leskaart wordt er één meesterwerk uitgelicht en is er een kijk-, denk- én een doe-opdracht geformuleerd. Als docent kun je deze opdrachten nog verder uitwerken of aanpassen, zodat het niveau goed aansluit op jouw leerlingen.

De leskaarten zijn perfect om vanuit huis met je leerlingen hun kennis over de 17e eeuw verder te verbreden en om historische gebeurtenissen te ontdekken in verschillende uitdagende opdrachten.

> BEKIJK DE LESKAARTEN

Workshop Visible Thinking in the Museum

Samen anders kijken. Een museumbezoeker kijkt gemiddeld een halve minuut naar een kunstwerk. Met VTM kijk je al gauw veel langer en geconcentreerder naar een kunstwerk.

Bekijk de terugblik op de workshop VTM op 14 januari 2021.

VTM kent 22 ‘routines’, kijk- en denkstrategieën, die je flexibel kunt inzetten bij het kijken naar kunst, (erfgoed) voorwerpen of foto’s. Deze methode maakt nieuwsgierig, het bevordert aandachtig kijken en maakt het denkproces zichtbaar. En iedereen kan er aan meedoen!

Van wie is dit landschap?

2021 is het Jaar van de Ode aan het Nederlandse Landschap. Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht sluiten hier met een inspiratiebijeenkomst voor het onderwijs bij aan. Want het landschap inspireert kunstenaars al eeuwenlang!

Keynote speaker is ecoloog-filosoof Matthijs Schouten van Staatsbosbeheer. Hij laat ons zien en voelen wat het landschap om je heen betekent voor je identiteit en hoe kunstenaars daar vorm aan geven. Hij geeft ook praktische tips om kinderen en jongeren te interesseren voor landschappen en na te laten denken over wat het landschap voor hen betekent.

Na zijn lezing bezoek je een of meer praktische workshops. Je kunt kiezen voor inspiratie in literatuur, mediakunst of erfgoed. Zo krijg je meteen ook kant en klare lesideeën en tips om met je leerlingen in de lessen met het landschap aan de slag te gaan. Hoe koppel je een landschapskunstles aan andere vakken? Met welke opdrachten kun je leerlingen enthousiasmeren en inspireren? En wat heb je nodig voor een goede kunstles over het landschap?

Voor:                   Docenten VO en Leerkrachten PO
Datum:               Woensdag 24 maart 2021
Tijd:                     15.30 – 17.30 uur
Locatie:              Online
Prijs:                    € 10,-
Inschrijven:     www.kunstcentraal.nl

Digitale scheurkalender burgerschap

Met andere ogen kijken naar thema's uit burgerschapsonderwijs. Vanuit het verrassende perspectief van kunst en erfgoed.

Vanaf nu kunnen docenten van verschillende vakgebieden gratis gebruik maken van digibordlessen bij het behandelen van grote burgerschapsthema’s als diversiteit, solidariteit, globalisering en vrijheid van meningsuiting. Gezien vanuit het verrassende perspectief van kunst en erfgoed. De lessen zijn ontwikkeld voor de onderbouw van het vmbo, maar zijn ook in te zetten op havo, vwo of mbo.

Je kunt inloggen via www.digitalescheurkalender.com met wachtwoord: burgerschap.

Doe mee met het Vreedzame Aarde Spel

Een samenwerkingsspel waarbij de leerlingen verschillende 'vredesmissies' doen.

Zoals een actie tegen klimaatverandering of racisme, of voor gendergelijkheid en meer verbondenheid. Zo worden leerlingen zich bewuster van deze thema's en leren ze dat ze zelf een bijdrage kunnen leveren om de wereld een stukje vreedzamer te maken. Het Vreedzame Aarde Spel is geen bord- of kaartspel. Maar een set met 9 kaarten met daarop de missies, uitleg over de thema's en suggesties voor mogelijke acties. Leerlingen gaan daarna zelf met hun eigen creativiteit aan de slag in teams.

Wil je de kaarten ontvangen, stuur dan een mail aan contact.peacepower@gmail.com.
Voor meer informatie kun je terecht op de website.

Nieuw van CJP: Het Cultuurkaart-dossier

Het Cultuurkaart-dossier van CJP is een digitale mix van een portfolio, een dossier en een tijdlijn.

Het Cultuurkaart-dossier ontlast en ondersteunt de docent. Met de CJP Cultuurkaart zijn vak- en klasoverstijgende culturele activiteiten te boeken die allemaal onderdeel zijn van de culturele ontwikkeling van de leerling. Met het Cultuurkaart-dossier kunnen die ontwikkelingen, maar ook de leerlijnen en de samenhang inzichtelijk worden gemaakt. Het Cultuurkaart-dossier is dus een aanvulling op de Cultuurkaart.

Probeer het zelf!
Je kunt nu vrijblijvend kennis maken met het Cultuurkaart-dossier. Mail schoolnummer + e-mailadres en telefoonnummer van het contactpersoon naar cultuurkaart@cjp.nl om 5 proeflicenties aan te vragen.

Aankondiging subsidieregeling Schoolkracht

In de tweede helft van november wordt de nieuwe regeling Schoolkracht opengesteld.

In deze regeling kunnen scholen budget (maximaal € 30.000,-) aanvragen voor een plan voor schoolontwikkeling.

Veel schoolleiders en leraren hebben ideeën over de manier waarop het onderwijs op hun school beter kan of handiger kan worden georganiseerd, maar soms ontbreken tijd, middelen en draagvlak om de plannen goed van de grond te krijgen. Zeker in deze tijden van coronamaatregelen is het lastiger hier ruimte en tijd voor vrij te maken.

Met de regeling Schoolkracht wordt een impuls gegeven om de plannen en ideeën toch in de praktijk te brengen. Schoolontwikkeling is immers de drijvende kracht achter de kwaliteit van het onderwijs. De plannen kunnen worden ingediend tot en met 8 januari 2021.

Meer informatie:

https://avs.nl/actueel/nieuws/aankondiging-regeling-schoolkracht-subsidie-voor-schoolontwikkeling/

 

dansMuseum #4

Bodies of Influence

Het online dansMuseum belicht de 25 meest spraakmakende producties vanaf WOII die sociale vraagstukken aan de orde stellen.

Bodies of Influence: a history of change in twenty-five dances toont de dans in Nederland als barometer voor sociale, culturele en politieke verandering. Met deze tentoonstelling laat het dansMuseum zien hoe dans, net zoals andere vormen van kunst, veranderende waarden en normen in de samenleving weerspiegelt.

Her-Story

Lessenserie van de Creatieve Code

In drie prachtige gemaakte en humoristische video’s staat de rol van vrouwen in technologie centraal.

De video's en opdrachten kun je inzetten kan zetten bij lessen geschiedenis, maatschappijleer, informatica of design. De leerlingen worden zich bewust van hun rol als passieve consument van technologie. Ze leren hoe we een veilige, inclusieve wereld vol technologie kunnen nastreven.

Webinar Curriculum.nu

Even bijpraten?

In dit webinar worden allerlei vragen over het leergebied kunst en cultuur beantwoord.

Hoe zit het ook alweer? Wat is de kern van het leergebied kunst en cultuur in curriculum.nu? Dit filmpje legt het uit.

Strips in het onderwijs

Strips als lesmateriaal

Als Stripmaker des Vaderlands promoot Margreet de Heer strips in het onderwijs. Die twee gaan prima samen.

Verschillende scholen gebruiken haar strips al in het onderwijs. Janno van der Eem, docent geschiedenis en economie en decaan van de Hartenlust in Bloemendaal: “Strips ondersteunen het leerproces. Op een beeldende manier kan je leerlingen sneller en beter kennis laten maken met tal van onderwerpen.” 

KunstZone

Vakblad voor het vo

Kunstzone is een onafhankelijk vakblad dat docenten informeert over ontwikkelingen in de kunstvakken.

Het verschijnt zes keer per jaar. In elke editie staat een actueel en relevant thema centraal. Losse nummers zijn te verkrijgen via website. Daar kun je je ook abonneren.

Visual Thinking Strategies

Kijken met aandacht

Visual Thinking Strategies is een methode om met kinderen naar kunst te kijken.

Wil je leerlingen aandachtig leren kijken? Zodat zij gaan vertrouwen op hun eigen waarneming en denkkracht? Wil je weten hoe je het beste uit ze haalt?
VTS Nederland helpt je verder. Kijk op hun website.

Ergoededucatie

Landschap Erfgoed Utrecht

Erfgoededucatie kan je onderwijs verrijken en verdiepen. LEU denkt graag met je mee over de mogelijkheden.

Landschap Erfgoed Utrecht maakt lesprogramma's voor jongeren in het voortgezet onderwijs. Binnen de regeling Cultuur met Kwaliteit zijn er de komende jaren aan pilots voor het vmbo. Maar ook voor de andere niveaus heeft Landschap Erfgoed Utrecht expertise in huis. Kijk op hun website voor meer informatie.

Curriculum.nu

Nieuwe leerdoelen

Het curriculum is vernieuwd op basis van recente inzichten uit wetenschap en onderwijspraktijk.

Leerlingen met goed onderwijs blijven voorbereiden op hun toekomst. Dat is waar leraren, lerarenopleiders/vakdidactici, curriculumexperts en scholen samen aan verder werken met de herziening van het landelijk curriculum. Ook voor kunst en cultuur zijn de doelen aangescherpt met de nieuwste inzichten uit onderzoek en praktijk. Je leest de resultaten op: curriculum.nu.

Nederlands Film Festival

Voor vo-leerlingen heeft het Nederlands Film Festival voor elk leerjaar recente en relevante films geselecteerd. Er is vaak een voorfilm en altijd een nagesprek.

Jaarlijks, aan het begin van het najaar, vindt het Nederlands Film Festival (NFF) plaats. Anderhalve week is Utrecht de filmhoofdstad van Nederland, waar de nieuwste speelfilms, documentaires, animaties, korte films, televisiedrama’s, games-, digitale projecten én tal van evenementen worden gepresenteerd voor jong en oud. Het hoogtepunt van het festival is het Gouden Kalveren Gala. Hier worden de Gouden Kalveren, de belangrijkste Nederlandse filmprijzen, uitgereikt.

NFF Educatie

Het Nederlands Film Festival investeert in het publiek en talent van de toekomst door hen kritisch te leren kijken, eigen verhalen te leren vertellen en zich zo verbonden te voelen met de filmcultuur in Nederland. Het Nederlands Filmfestival heeft een eigen educatieprogramma ook voor het voortgezet onderwijs.

Filmhub Midden Nederland

Aan de slag met Film

Filmhub inspireert, traint en denkt mee hoe je film kan toepassen in je eigen lespraktijk.

Meer informatie vind je op de website van FilmHub Midden.

Design is ook kunst

Alles om je heen is ontworpen

In TV-serie 'Voor de vorm' onderzoekt Christien Meindertsma de vorm van alledaagse voorwerpen.

Bij kunst en cultuur denk je misschien niet direct aan design. Maar de stoel waarop je zit, het kopje waaruit je drinkt, de bril die je draagt, ze zijn allemaal ontworpen! Inspiratie genoeg, ook voor de praktijkgerichte leerweg. Je kunt de tv-serie over design online bekijken.

Bekende kunstenaars in de klas

Zoals Erwin Olaf of Wende

Dat kan met het project Culturele Dienstplicht van de Akademie van Kunsten.

Leuk voor de kunstenaar én voor de leerlingen. Er is nog plek en het kost niets. Neem contact op via avk@knaw.nl.

Opnieuw beginnen

Bijzonder erfgoedproject

Wat betekent het om te migreren? Schoolproject van het Nederlands Openluchtmuseum.

Wat betekent het om te migreren en opnieuw te beginnen in een ander land? De leerlingen stappen in de rol van een migrant en gaan met een tablet op pad. Op de tablet krijgen ze opdrachten doorgestuurd. Elke groep komt obstakels en uitdagingen tegen die echte migranten ook meemaken. Zoals werk zoeken, een vreemde taal leren en onbegrijpelijke formulieren invullen.

Op zoek naar een goede film

Kijk-Goed films

Kijk-Goed is een uitgebreide database met films geschikt voor filmeducatie. De film zijn geselecteerd door Eye.

Bij elke titel staat voor welk niveau de film geschikt is, welk filmaspect bijzonder is en bij welke vakken of thema’s de film aansluit. Je vindt er speelfilms, animatiefilms, documentaires en korte films.

Rijksstudio

Maak je eigen meesterwerk

Kopieer, knip en plak de kunstwerken uit het Rijksmuseum. Je kunt kiezen uit 700.000 objecten en kunstwerken.

Met Rijksstudio duik je in de collectie van het Rijksmuseum. Je kunt meer dan 700.000 objecten en kunstwerken bekijken, downloaden en delen. Je kunt verzamelingen aanmaken, of een kunstwerk gebruiken om je tas, t-shirt of fatboy mee te versieren.

Docschool online

Gratis films en lesmateriaal

Op dit online platform van IDFA vind je een collectie met de beste documentaires.

Alle films zijn inclusief begeleidend lesmateriaal. Je kunt zoeken op niveau, thema, lengte, en/of land.

Van Gogh op school

Lessen ckv en beeldende vorming

Bekijk op de website van het Van Goghmuseum de interactieve lessen voor het voortgezet onderwijs.

Vincent van Gogh raakte geïnspireerd door Japanse prenten. Veel kunstenaars laten zich juist door Van Gogh inspireren, zoals Daan Roosegaarde en David Hockney. Op deze website van het Van Gogh museum vind je korte en langere lessen voor ckv en beeldende vorming. Alle lessen zijn geschikt voor leren op afstand en thuisonderwijs.

De creatieve code

Leerlijn creatief programmeren

De Creatieve Code koppelt kunst aan andere vakken. Ontwikkeld door MU Play & Learn.

De Creatieve Code is gemaakt voor en door kunstenaars en geschikt voor de vo-onderbouw.. Docenten vinden hier alle lessen, workshops en kunstinstallaties die samen de Creatieve Code maken.
Als je liever zelf een leerlijn wilt samenstellen, dan moet je een account aanmaken zodat je jouw favoriete lessen op kan slaan.

Kunst uit het vuistje

Tijdelijk gratis ckv-methodes!

Kunst uit het Vuistje maakt CKV makkelijker voor je. Probeer de methode nu uit.

De coronacrisis vraagt een hoop aanpassingsvermogen en vindingrijkheid. Eén ding is zeker: met een beetje creativiteit en flexibiliteit kunnen we het voor elkaar makkelijker maken. Kunst uit het Vuistje wil ook een steentje bijdragen. Kunst uit het Vuistje is een complete ckv-methode voor zowel havo/vwo als voor vmbo.

Wat kijk je nou

Hoe gaat een filmmaker te werk?

Wat zie je allemaal als je film kijkt? En waar moet je echt eens op letten? Leer meer over film door deze korte clips.

Eye en Schooltv.nl lanceren deze educatieve reeks filmkijken. Zes video’s van ca 5 minuten vol videobeelden, filmteksten, muziek en effecten, en een interactieve schoolplaat met uitleg en opdrachten. Aan de hand van verschillende fragmenten en invalshoeken zie je wat beeldtaal is en hoe een filmmaker te werk gaat. Geschikt voor de onderbouw.