Terugblik Ga je mee? Paltzbiënnale

Bezoek met VO-docenten aan PaltzBiënnale, 30 juni 2021

De bosrijke omgeving rond De Paltz in Soest is al indrukwekkend. Maar als we het landgoed betreden is iedereen toch nog verrast door de schitterende locatie. Initiatiefnemer van de PaltzBiënnale Meria Bakker vertelt over de geschiedenis van De Paltz en over de PaltzBiënnale. Voor elke editie worden acht kunstenaars uitgenodigd om een tijdelijk kunstwerk te maken. Dit jaar is het thema ‘In Between Trees’. Zij neemt ons mee naar de kunstwerken.

Een groot billboard met de tekst ‘Half Past History’ leidt ons via een lange taxusgang naar een enorm bouwwerk dat diep in de grond lijkt weg te zakken. Het doet denken aan een verlaten metrostation. Alsof de natuur het opgeslokt heeft.


Kevin Bauer – Half Past History

Tussen de hoge Douglas sparren ontdekken we rood-witte objecten die tussen draden zijn gespannen en daardoor lijken te zweven. Ze roepen allerlei associaties op: speerwerpen, trolleybus, het circus. Het blijken kompasnaalden te zijn, die precies in het midden van vier bomen hangen. Het werk gaat over communicatie. Tussen bomen onderling en tussen bomen en mensen.


Wim Schermer – Contact

Sema Bekirovic & Lotte Geeven – Silent Blast

Alle kunstwerken nodigen uit om langer bij stil te blijven staan en na te denken over de relatie met de natuur. Als je goed kijkt en luistert vertellen ze allemaal een bijzonder verhaal. Dit maakt de PaltzBiënnale erg geschikt voor een bezoek met leerlingen. Daarbij inspireert het om zelf iets te gaan maken; een eigen broekzakkunstwerkje a la Maurice Bogaert. Of stel dat je een PaltzBiënnale kunstenaar bent en de opdracht krijgt om binnen het thema ‘In Between Trees’ een kunstwerk te maken. Wat zou je dan maken? En waar komt het te staan?

De PaltzBiënnaleis nog t/m 18 juli te bezoeken. Ga voor meer informatie naar https://www.paltzbiennale.nl/. Hier vind je ook van alle kunstenaar filmpjes waarin ze vertellen over hun maakproces.

Volgend jaar is de PaltzBiënnale22. Het thema is dan ‘Jump the fence.’