Creatief proces

 • 26 mei 2021
 • 16:00 tot 17:30
 • Locatie: Online via Teams
 • Meer info

Wat is procesgerichte didactiek en hoe beoordeel je een creatief product? In deze workshop kijken we naar vier belangrijke elementen van creativiteit: Persoon, Proces, Product en Press (omgeving). Schrijf je in!

Wat is creativiteit en waarom is het zo belangrijk? Hoe gedragen creatieve mensen zich? Zijn er voorwaarden voor een creatieve omgeving? Wat is procesgerichte didactiek en hoe beoordeel je een creatief product? In deze workshop kijken we naar vier belangrijke elementen van creativiteit: Persoon, Proces, Product en Press (omgeving). Met korte interactieve werkvormen ga je zelf aan de slag. Tot slot kijken we naar hoe je creativiteit vakoverstijgend kunt inzetten. 

Door: Jos Bol, Kunst Centraal

Deze digitale bijeenkomst kost €10,-.

CKV vmbo-netwerk

Op dinsdag 22 juni organiseren we voor de tweede keer het CKV vmbo-netwerk. Je deelt kennis en ervaringen met collega’s van andere scholen in de provincie Utrecht. Ine de Leeuw van De Leeuw Organisatieadvies geeft een presentatie, gevolgd door praktische tips en tricks over het creëren en vergroten van draagvlak. Schrijf je in!

Tijdens dit netwerk deel je met collega’s van andere scholen in de provincie Utrecht kennis en ervaringen rondom CKV in het vmbo. Je wisselt succesvolle projecten en praktische tips uit. En inspirerende sprekers praten je bij over allerlei onderwerpen. Hoeveel uren CKV staan er op het lesrooster? Is er een cultuurcoördinator op school? Hoe sluit je met CKV aan bij kunst en techniek of burgerschapsvorming? Wordt er een methode gebruikt?

Hoe het vak CKV wordt ingevuld verschilt sterk per school. Dat geldt ook voor het draagvlak voor het vak bij directie en collega’s. Hierdoor voelen CKV-docenten zich nogal eens alleen staan. Deze tweede bijeenkomst richten we ons daarom op draagvlak. Hoe zorg je er voor dat CKV een stevige plek krijgt op school? Hoe betrek je collega’s en directie bij jouw plannen? Ine de Leeuw De Leeuw Organisatieadvies geeft een presentatie en praktische tips en tricks. Daarna is er ruimte om onderling ervaringen en goede voorbeelden uit te wisselen.

Volgend schooljaar bieden wij een speciale training aan over het vergroten van draagvlak. Hou de website en de kalender in de gaten voor meer informatie.

Ga je mee? PaltzBiënnale

 • 30 juni 2021
 • 16:00 tot 17:30
 • Locatie: Landgoed De Paltz, tussen Soest en Soesterberg
 • Meer info

Ga je mee naar de PaltzBiënnale? Een evenement dat kunst en natuur samenbrengt op een prachtig landgoed tussen Soest en Soesterberg dat normaal gesloten is voor publiek. Schrijf je in!

Op dit moment zijn acht gerenommeerde beeldend kunstenaars bezig met het maken van een tijdelijk kunstwerk voor deze bijzondere locatie. Zij laten zich inspireren door het thema 'In Between Trees' en reageren op de bijzondere omgeving van het landgoed.

Op woensdag 30 juni hebben we het landgoed helemaal voor ons zelf. Speciaal voor vo-docenten organiseren we een interactieve, avontuurlijke tocht langs de verschillende kunstwerken. Kijken kunstenaars anders? Hoe komen ze op een idee? Meria Bakker, initiatiefnemer van de PaltzBiënnale, neemt je mee in het creatieve proces van de kunstenaars.

De acht kunstenaars zijn: Caz Egelie, Karin van Pinxteren, Kevin Bauer, Maurice Bogaert, Semâ Bekirović , Wim Schermer, Ronald van der Meijs en Yvonne Dröge Wendel.

Deelname is gratis. Opgeven kan t/m vrijdag 25 juni.
Meer informatie: https://www.paltzbiennale.nl/

Schetsvoorstel van kunstenaar Wim Schermer. Het werk ‘Contact’ zal via bewegende ‘naalden’ de communicatie verbeelden die de Douglas sparren onderling uitwisselen. (beeld: © Wim Schermer)

Kijkje achter de schermen

 Een project waarin leerlingen kennis maken met beroepen als theatertechniek. Schrijf je in!

Veel leerlingen vinden de techniek in een theater net zo interessant als wat er op het podium gebeurt. Ze maken kennis met beroepen binnen deze instellingen en ontdekken plekken waar je als bezoeker niet zo snel komt, zoals het depot. Het project sluit aan bij LOB op het vmbo.

In samenwerking met: Stadsschouwburg Utrecht, Museum Catharijneconvent, Centraal Museum, TivoliVredenburg.

Exacte data en tijden volgen.

Klasse-Labs

Een Creatieve Denktank van kunstenaars en educatoren, vertaalt de ideeën van leerlingen in een kunstproject van vier lessen. Schrijf je in!

In een filosofisch gesprek met je klas halen we de vraag en behoefte van leerlingen op. Wat is voor jou kunst? Waarom is het belangrijk? Als jij mag kiezen, wat zou je dan willen onderzoeken doen? Klasse-Labs vergroten het culturele bewustzijn van jongeren en stimuleren hun persoonlijke culturele ontwikkeling.
De resultaten delen we, ter inspiratie, met scholen en lokale kunstencentra. Deze labs zijn geschikt voor alle schooltypes en leerjaren.

De leerlingen pitchen in tweetallen hun onderzoeksvraag. Vervolgens wordt er één onderzoeksvraag gekozen. Daar gaat een Creatieve Denktank die bestaat uit kunstenaars en educatoren mee aan de slag. De vraag wordt vertaald naar een kunstproject dat bestaat uit maximaal vier lessen. Het wordt uitgevoerd door kunstenaars, met culturele instellingen en/of Kunstbende.

Exacte data en tijden volgen. Deze bijeenkomst is gratis.

Training Cultuurcoördinator

 • 01 september 2021 tot 17 december 2021
 • Locatie: nnb
 • Meer info

Deze training voorziet je van de kennis en vaardigheden om de kwaliteit van cultuuronderwijs op jouw school te verbeteren. Schrijf je in!

Er wordt gewerkt vanuit je persoonlijke vraag en die van de school. Na afloop ontvang je een landelijk erkend certificaat.

In samenwerking met: LKCA (Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie Amateurkunst)

Exacte data en tijden volgen.

Ga je mee?

 • 01 september 2021 tot 18 december 2021
 • Locatie: nnb

Naast onze geplande activiteiten verrassen we je regelmatig met pop-up activiteiten. Denk aan het bezoeken van een voorstelling van DOX. Of het meedoen aan een workshop Schilderen met licht.

Of bijvoorbeeld een rondleiding door de curator of een gesprek met een maker. Er is altijd een extra. Hou alles bij!

Specifieke data volgt.