Van wie is dit landschap?

 • 24 maart 2021
 • 15:30 tot 17:30
 • Locatie: Online
 • Meer info

Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht organiseren een inspiratiebijeenkomst over het Nederlands landschap. Schrijf je in!

2021 is het Jaar van de Ode aan het Nederlandse Landschap.

Keynote speaker is ecoloog-filosoof Matthijs Schouten van Staatsbosbeheer. Hij laat ons zien en voelen wat het landschap om je heen betekent voor je identiteit en hoe kunstenaars daar vorm aan geven. Hij geeft ook praktische tips om kinderen en jongeren te interesseren voor landschappen en na te laten denken over wat het landschap voor hen betekent.

Na zijn lezing bezoek je een of meer praktische workshops. Je kunt kiezen voor inspiratie in literatuur, mediakunst of erfgoed. Zo krijg je meteen ook kant en klare lesideeën en tips om met je leerlingen in de lessen met het landschap aan de slag te gaan. Hoe koppel je een landschapskunstles aan andere vakken? Met welke opdrachten kun je leerlingen enthousiasmeren en inspireren? En wat heb je nodig voor een goede kunstles over het landschap?

Deze bijeenkomst kost €10,-.

Meer met film in de klas

 • 06 april 2021 tot 11 mei 2021
 • 15:30 tot 18:00
 • Locatie: nnb
 • Meer info

Veel docenten maken gebruik van film in hun lessen. Maar hoe kun je film ook echt betekenisvol inzetten? Schrijf je in!

Deze training wordt gegeven door Filmhub Midden, de specialist op het gebied van filmeducatie in de regio. Zij verzorgen 3 bijeenkomsten van elk 2 uur. Daarin leert je hoe je filmeducatie kunt inzetten om leerlingen op te leiden tot zelfbewuste, relativerende en kritische burgers. Je krijgt praktische tools, waarmee je direct aan de slag kunt in de klas. De methode biedt niet alleen houvast voor leraren, maar ook voor aanbieders van filmprojecten. Zij leren dezelfde taal te spreken als het onderwijs.

Bijeenkomst 1 (6 april 2021)
Maak kennis met de vijf vaardigheden van filmeducatie: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren. Je ervaart hoe je deze kunt gebruiken om jouw onderwijs te verrijken. Ook laten we je zien waar je geschikte films voor jouw leerlingen kunt vinden.

Bijeenkomst 2 (20 april 2021)
In deze bijeenkomst leer je per vaardigheid werkvormen kennen, die je in de klas kunt toepassen. Verder geven we je een beeld van de filmaanbieders in jouw regio.

Bijeenkomst 3 (11 mei 2021)
We nodigen een filmmaker uit om je meer inzicht te geven in het creatieve proces van maken van films. Je gaat zelf aan de slag en ervaart je dat film maken met leerlingen niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Bij een eventuele vierde bijeenkomst wisselen de deelnemers hun ervaringen uit.

De eerste 2 bijeenkomsten worden online gegeven en de laatste bijeenkomst (11 mei) zal live plaatsvinden op een passende locatie. Deze locatie wordt later bekend gemaakt. Deze filmtraining kost €40,-.

Meld je aan en nodig collega's uit via het LinkedIn evenement!

Kijkje achter de schermen

 Een project waarin leerlingen kennis maken met beroepen als theatertechniek. Schrijf je in!

Veel leerlingen vinden de techniek in een theater net zo interessant als wat er op het podium gebeurt. Ze maken kennis met beroepen binnen deze instellingen en ontdekken plekken waar je als bezoeker niet zo snel komt, zoals het depot. Het project sluit aan bij LOB op het vmbo.

In samenwerking met: Stadsschouwburg Utrecht, Museum Catharijneconvent, Centraal Museum, TivoliVredenburg.

Exacte data en tijden volgen.

Klasse-Labs

Een Creatieve Denktank van kunstenaars en educatoren, vertaalt de ideeën van leerlingen in een kunstproject van vier lessen. Schrijf je in!

In een filosofisch gesprek met je klas halen we de vraag en behoefte van leerlingen op. Wat is voor jou kunst? Waarom is het belangrijk? Als jij mag kiezen, wat zou je dan willen onderzoeken doen? Klasse-Labs vergroten het culturele bewustzijn van jongeren en stimuleren hun persoonlijke culturele ontwikkeling.
De resultaten delen we, ter inspiratie, met scholen en lokale kunstencentra. Deze labs zijn geschikt voor alle schooltypes en leerjaren.

De leerlingen pitchen in tweetallen hun onderzoeksvraag. Vervolgens wordt er één onderzoeksvraag gekozen. Daar gaat een Creatieve Denktank die bestaat uit kunstenaars en educatoren mee aan de slag. De vraag wordt vertaald naar een kunstproject dat bestaat uit maximaal vier lessen. Het wordt uitgevoerd door kunstenaars, met culturele instellingen en/of Kunstbende.

Exacte data en tijden volgen. Deze bijeenkomst is gratis.

Creatief proces

Wat is procesgerichte didactiek en hoe beoordeel je een creatief product? In deze workshop kijken we naar vier belangrijke elementen van creativiteit: Persoon, Proces, Product en Press (omgeving). Schrijf je in!

Wat is creativiteit en waarom is het zo belangrijk? Hoe gedragen creatieve mensen zich? Zijn er voorwaarden voor een creatieve omgeving? Wat is procesgerichte didactiek en hoe beoordeel je een creatief product? In deze workshop kijken we naar vier belangrijke elementen van creativiteit: Persoon, Proces, Product en Press (omgeving). Met korte interactieve werkvormen ga je zelf aan de slag. Tot slot kijken we naar hoe je creativiteit vakoverstijgend kunt inzetten. 

Door: Jos Bol, Kunst Centraal

Deze bijeenkomst kost op locatie €20,- en online €10,-.

Training Cultuurcoördinator

 • 01 september 2021 tot 17 december 2021
 • Locatie: nnb
 • Meer info

Deze training voorziet je van de kennis en vaardigheden om de kwaliteit van cultuuronderwijs op jouw school te verbeteren. Schrijf je in!

Er wordt gewerkt vanuit je persoonlijke vraag en die van de school. Na afloop ontvang je een landelijk erkend certificaat.

In samenwerking met: LKCA (Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie Amateurkunst)

Exacte data en tijden volgen.

Ga je mee?

 • 01 september 2021 tot 18 december 2021
 • Locatie: nnb

Naast onze geplande activiteiten verrassen we je regelmatig met pop-up activiteiten. Denk aan het bezoeken van een voorstelling van DOX. Of het meedoen aan een workshop Schilderen met licht.

Of bijvoorbeeld een rondleiding door de curator of een gesprek met een maker. Er is altijd een extra. Hou alles bij!

Specifieke data volgt.