Kunstmenu en Cultuurprogramma

Kunstmenu en Cultuurprogramma zijn er voor alle scholen in een gemeente. In het Kunstmenu ervaren leerlingen professionele kunst. In het Cultuurprogramma ontdekken ze hun lokale culturele omgeving. Ieder schooljaar stellen Landschap Erfgoed Utrecht en Kunst Centraal per gemeente een passend programma samen. Zo haal je de cultuur de school in en breng je de cultuur in de school.

Orkestproject - Elsemieke Nederkoorn (13)

 • Kunstmenu

  ..

  Door het Kunstmenu leren leerlingen van kunstenaars over kunst. De kunstenaars nodigen en dagen kinderen uit door de ogen van de kunst te kijken naar zichzelf en de wereld om hen heen.  Zo maakt ieder kind op school kennis met de verschillende kunstdisciplines. In acht jaar komen alle mogelijke vormen van kunst langs: van muziek, dans en theater tot literatuur, mediakunst en beeldende kunst en audiovisuele kunst. Voor kinderen zijn deze ontmoetingen met een echte kunstenaars enorm inspirerend!

   

  Een menu per gemeente

  Elke leerling van een school die deelneemt doet jaarlijks één activiteit. Dat kan een dans- of muziekvoorstelling zijn. Maar het kan ook een bezoek van een schrijver of kunstenaar in de klas of een tentoonstelling op school zijn. Wil je weten wat jouw klas dit jaar doet? Je vindt het op je rooster.

   

  Lesmateriaal

  Bij elke activiteit uit het Kunstmenu hoort lesmateriaal. Om het makkelijk te maken je lessen voor te bereiden bieden wij het lesmateriaal digitaal aan. Zo kun je overal en wanneer je dat wilt op je eigen manier je lessen voorbereiden. Onze lessen zijn afgestemd op kennis- en ervaringsniveau van je klas. Ze geven uitvoering aan de kerndoelen voor kunstzinnige vorming. We nemen de laatste inzichten op het gebied van cultuuronderwijs mee.

   

  Het Kunstmenu, een krachtig recept

  Het Kunstmenu is een krachtig recept. Al meer dan drie generaties basisschoolleerlingen is ermee opgegroeid. In die tijd is het Kunstmenu steeds aangepast aan wat het onderwijs en de maatschappij vroeg. In een rapportage van 20 minuten zie je wat het Kunstmenu inhoudt en hoe het werkt.

 • Cultuurprogramma

  Het Cultuurprogramma laat leerlingen hun lokale culturele omgeving beleven. Zo leren zij betekenis te geven aan de gebouwen, het landschap, de beelden maar ook de verhalen om hen heen. We zorgen dat zij in acht jaar tijd alle aspecten van hun culturele omgeving een keer hebben meegemaakt. Je kunt denken aan een bezoek aan de molen, een muzikale wandeling naar school, het naspelen van een historische rechtszaak op locatie of een bezoekje aan de winkel om de hoek.

  Elke gemeente haar eigen programma

  Elke leerling van een school die deelneemt krijgt jaarlijks één activiteit. Wil je weten welke activiteit je klas dit jaar gaat doen? Kijk dan in je rooster. Om dit programma te realiseren werken wij samen met scholen en allerlei culturele partijen.

   

  Lesmateriaal

  Bij elke activiteit uit het Cultuurprogramma hoort lesmateriaal. Om het makkelijk te maken je lessen voor te bereiden, bieden wij het lesmateriaal digitaal aan. Zo kun je overal en wanneer je dat wilt op jouw manier je lessen voorbereiden. Onze lessen zijn afgestemd op kennis- en ervaringsniveau van je klas. Ze geven uitvoering aan de kerndoelen voor kunstzinnige vorming. We nemen de laatste inzichten op het gebied van cultuuronderwijs mee.

Hoe werken Kunstmenu en Cultuurprogramma?

Elke leerkracht krijgt jaarlijks een of twee activiteiten. Deze activiteiten worden aan het begin van het schooljaar ingeroosterd. Bij elke activiteit hoort lesmateriaal. Dit lesmateriaal is vanaf 4-6 weken voor de activiteit plaats vindt, beschikbaar op de lesmaterialensite. Bij een aantal activiteiten hoort ook een leerlingensite. Daarop kunnen ouders zien waar hun kind op school mee bezig is.

 

Flyer Kunst- en Cultuurmenu

Algemene voorwaarden