Haal meer uit je deelname aan het Cultuurprogramma

Dit jaar bestaat het Cultuurprogramma 10 jaar. Het is een succes, mede dankzij onze partners. Om alle professionele en amateurkunstenaars, vrijwilligers, beheerders en cultuureducatoren te bedanken voor hun bijdrage organiseren Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht een inspiratiebijeenkomst met als thema: haal meer uit je deelname aan het Cultuurprogramma! Kom je ook?

Datum : vrijdag 19 januari 2018
Tijd: 14:00 – 17:00 uur
Locatie: Nationaal Militair Museum, Verlengde Paltzerweg 1, SOEST
Kosten: gratis (wel fijn als je even laat weten of je kunt komen en welke workshop je voorkeur heeft).
Inschrijven kan onderaan de pagina. (deze bijeenkomst zit vol)

 

De middag begint met de première van een animatiefilmpje waarin een kind in beeld brengt wat het Cultuurprogramma voor haar betekent. Dat is waar we het met zijn allen voor doen. Daarna volgt een lezing van Jeroen Lutters over hoe kinderen van nu leren. Hoe dragen culturele activiteiten bij aan de ontwikkeling van vaardigheden als creatief zijn, communiceren, samenwerken, kritisch denken en problemen oplossen? Na de lezing zijn er workshops die verder ingaan op vragen als: Hoe maak ik mijn rondleiding zo prikkelend mogelijk voor kinderen? Hoe zorg ik dat de kinderen na het bezoek met hun klas terugkomen? En: hoe vertaal ik de theorie uit de lezing naar mijn eigen activiteit? We sluiten af met een borrel om te proosten op de komende 10 jaar.

 

Over de lezing

Jeroen Lutters doet onderzoek naar cultuureducatie bij ArtEZ. Wat ons als uitvoerders van het Cultuurprogramma bindt is de wens om een zaadje te planten bij de nieuwe generatie. Jeroen Lutters kan precies vertellen welke vaardigheden 21e-eeuwse kinderen nodig hebben en hoe jij als culturele partner daaraan bij kunt dragen. Stof tot nadenken voor iedereen die iets bij kinderen teweeg wil brengen.

 

Over de workshops

Rond de rondleiding

Als rondleider wil je kinderen met je kennis en enthousiasme betrekken bij cultuur. Je wilt dat de leerlingen na jouw rondleiding thuis komen met enthousiaste verhalen en graag terug willen komen. Hoe krijg je dat voor elkaar? Een rondleider van het Militair Museum neemt de deelnemers mee door het museum en geeft een kijkje in de keuken. En Arja van Veldhuizen van Landschap Erfgoed Utrecht geeft praktische tips en tools voor rondleiders.

 

Van lezing naar praktijk

Als culturele professional heb je het onderwijs een hoop te bieden. Het creatief proces van een kunstenaar lijkt namelijk veel op het leerproces van een kind. Maar welke werkvormen passen het best bij jou of jouw organisatie? En hoe sluit je aan bij de manier van werken in het onderwijs? De deelnemers aan deze workshop bedenken welke veranderingen zij vanuit de theorie van Jeroen Lutters kunnen doorvoeren om hun lessen nog effectiever te maken.

 

Met het idee mee

Via het Cultuurprogramma maken jaarlijks meer dan 41.000 kinderen kennis met meer dan 100 instellingen en gebouwen. Hoe zorg je ervoor dat wat ze binnen school met je gedaan hebben buiten school voortzetten? Hoe maak je van een bezoeker een vriend? Hoe zet je je communicatiemiddelen nog optimaler in? In deze workshop krijg je een aantal pitches van instellingen die een goed idee hadden en daar profijt uit haalden. Daarna ga je zelf aan de slag met een groepje om nieuwe ideeën te bedenken. Je gaat naar huis met een hoofd vol nieuwe gedachten en leuke tips.

 

De inschrijving voor de bijeenkomst is gesloten.