Informatie en inspiratie voor cultuurcoördinatoren

Creativiteit is een van de belangrijkste 21e eeuwse vaardigheden. Maar wat is creativiteit? Hoe ontwikkel je het? Welke voorwaarden kun je als leerkracht scheppen om dat goed te doen? Welke instrumenten kun je inzetten? Jij bent er om leerkrachten te helpen antwoorden te vinden op deze vragen. En wij op onze beurt helpen jou. Met een website over creativiteit of met Tooly, een website met creatieve tools waarmee kinderen online hun eigen kunst kunnen maken.

Wat doen wij voor jou?

We helpen je je passie te koesteren en voeden je vakkennis. We geven je de kans je vaardigheden te ontwikkelen. We helpen je je team te motiveren en enthousiasmeren. Dit doen we via inspiratiebijeenkomsten en trainingen.

 

 • Trainingen en inspiratiebijeenkomsten

  We organiseren ieder jaar een aantal trainingen speciaal voor cultuurcoördinatoren:

  • Startbijeenkomst nieuwe CC-leden: in een middag maak je kennis met het Kunstmenu en Cultuurprogramma en de rol die je als CC-lid speelt bij de organisatie daarvan.

  Provinciale inspiratiebijeenkomsten: je verdiept je een middag in een onderwerp en krijgt tips en tools om er daarna meteen in de klas mee aan de slag te gaan. In 2018-2019 organiseren we de volgende bijeenkomsten:

  • Kinderboekenfeest met dit jaar als thema vriendschap. Onder het motto ‘Kom erbij’ bereiden we je met een openingsact, workshops, een lespakket en een boekenpakket voor op de kinderboekenweek in oktober.
  • Een nieuwe kwast over beeldende technieken.
  • Mix je curriculum over de verbinding tussen cultuurvakken en de andere vakken in het curriculum.

  Er zijn ook individuele opleidingen voor cultuurcoördinatoren:

  • ICC-cursus: in 8 bijeenkomsten behaal je je certificaat interne cultuurcoördinator.
  • Post HBO opleiding tot cultuurbegeleider waarmee je je vaardigheden op het gebied van onderzoek, het creëren van draagvlak en formuleren van beleid op een hoger niveau tilt.
 • Kunstmenu en Cultuurprogramma

  We helpen je het Kunstmenu en Cultuurprogramma in je school te organiseren. Jaarlijks vinden er op je school acht activiteiten plaats, per bouwdeel twee. Wij verzorgen roosters en lesmaterialen. We evalueren via waarderingsformulieren. Loopt er iets niet goed dan kun je bij ons terecht. We staan altijd open voor jouw ideeën en suggesties.

  Jazz4kids - fotograaf Marieke Duijsters 05

 • Cultuureducatie met Kwaliteit

  We helpen je om samen met je directeur en team op papier te krijgen wat je wilt bereiken met cultuureducatie. Maar we zijn er ook als ondersteuning bij de uitvoering. Je kunt altijd bij ons terecht voor vragen of knelpunten. Samen kunnen we vaart zetten achter het proces en resultaten borgen in de schoolorganisatie.

  Nederland, Utrecht, 15-09-2011 Het Filiaal speelt de voorstelling HUIS voor een basisschool, met aansluitend een educatieve workshop met als thema herinneringen. De man in de voorstelling is namelijk tijdens het afsluiten van zijn leven ook met zijn herinneringen bezig. Spel: Ron van Lente. Fotografie: Remke Spijkers
  Fotografie: Remke Spijkers, Het Filiaal theatermakers