Wat kan er wel?

Een heel aantal Kunstmenu- en Cultuurprogramma activiteiten kregen de afgelopen maanden een online, coronaproof jasje. Daardoor konden we naast Creatief Digitaal en de Livestreams ‘Op de voorste rij’ ook activiteiten in de klas aanbieden.

Gastdocent Evelien Pullens

 

Een online jasje

Wat kan er wel? Kunst Centraal overlegt voortdurend met scholen en gastdocenten om mogelijkheden te verkennen. Gelukkig kan er veel! En daardoor kunnen leerlingen én leerkrachten blijven genieten van Kunstmenu en Cultuurprogramma. Projecten worden vervangen door andere projecten die wél uitvoerbaar zijn of worden aangepast. Schrijfster en poppenspeelster Evelien Pullens en kunstenares Rixt Hilverda gaven hun gastles via het digibord, leerlingen in Soest bezochten de tentoonstelling ‘De klas van ’45’ via een interactieve website. Leerlingen uit Nieuwegein konden met de opdrachten en de ontdekvitrine in de klas zelf op archeologische expeditie. Bij ‘Op stap met Jet en Jan’ wordt er zelfs een heel pakket met oud-Hollandse spelletjes naar scholen gestuurd, zodat ze daar zelfstandig het project mee kunnen uitvoeren.

Scholing gastdocenten

Online les geven vraagt om andere skills. Daarom organiseren we samen met Filmhub Midden een training ‘Online lesgeven’ voor al onze gastdocenten. Tot nu toe hebben zich al bijna 50 gastdocenten hiervoor ingeschreven. Ook maakten we voor onze gastdocenten een website met praktische tips en tools.

Resultaten Kriebelpootjes

 

Theater in de klas

Het is jammer dat de theaters, musea en concertzalen nog dicht zijn. Maar het biedt wel de kans om het theater, de filmzaal of het museum in de klas te halen via het digibord. ‘Vreemde eend’, een theatervoorstelling voor kleuters van SALLY Dansgezelschap Maastricht en Jeugdtheater Het Laagland verscheen zomaar op het digibord in de klas. En voor ‘Blik op film’ in samenwerking met het Nederlands Film Festival maakte presentatrice Sanne Heymann in een lege bioscoopzaal per film een vlog met een inleiding en actieve opdracht. De leerlingen bekijken de films samen in de klas en Sanne maakt van de klas een heuse bioscoopzaal.

Sanne Heymann – Een blik op film

 

Livestreams

Om toch ook nog even dat echte live-gevoel te krijgen, waarbij leerlingen tegelijk met honderden andere leerlingen uit de provincie dezelfde voorstelling kijken organiseren we in samenwerking met TivoliVredenburg drie livestreams. Met loopcamera’s óp het podium zitten leerlingen pas echt ‘ Op de voorste rij !