Van wie is dit landschap? Een terugblik

“Ga in je eentje wandelen en laat je voeten je brengen. Tot er een moment komt waarop je denkt: ‘Hé, hier is iets bijzonders aan de hand. Dit moet ik onderzoeken’. Deze opdracht levert de meest wonderlijke en fantastische verhalen op van kinderen!”

Filosofie en het landschap

Ecoloog-filosoof Mattijs Schouten van Staatsbosbeheer is ‘gespotlight’. Hij vertelt over het project ‘Natuurwijs’ van Staatsbosbeheer en Natuurcollege: de natuur als klaslokaal. En over het effect dat dit project heeft op deelnemende kinderen. Ze zijn niet alleen significant meer geïnteresseerd in de natuur, maar ook in elkaar! Natuureducatie zorgt voor meer verbinding.

Bevlogen vervolgt hij zijn verhaal, over hoe je vanuit filosofisch perspectief op verschillende manieren de werkelijkheid (de natuur) kan duiden. Op een cognitieve manier, die gericht is op taal, het benoemen, zintuigelijke waarneming en ordening en op een manier gestoeld is op intuïtie, emoties, poëzie, metaforen, mythe, kunst! Schouten: “Wanneer je zo kunt kijken dat de wereld zich écht kan laten zien, dan word je overal getroffen door het wonder van het bestaan.”

Tot slot vertelt hij over verschillende soorten landschappen: veranderende, statische, mede gevormd door de mens of puur natuur. En over wat voor invloed de verschillende landschappen hebben op de mens.

De grijze boom – Piet Mondriaan

 

Aan de slag!

Na de lezing volgt er een workshopronde:

Meer info

Deze online inspiratiebijeenkomst vond plaats op 24 maart 2021. Jaarlijks organiseert Kunst Centraal inspiratiebijeenkomsten, waarbij we aansluiten bij een actueel landelijk thema. Dit jaar was dat Ode aan het Nederlandse landschap. Er zijn workshops én we nodigen een professional uit vanuit een andere hoek dan kunst en cultuur om op het thema te reflecteren.