“Je vrij voelen, doe je zelf”

Een veteraan met verhalen, een filosoof met vragen en daarna je eigen vlog maken over vrijheid. In de gemeenten Lopik, de Utrechtse Heuvelrug, Eemnes en de Stichtse Vecht vindt dit schooljaar het project ‘Vlog de vrijheid!’ plaats.

Filosoferen over vrijheid

Hoe ervaar jij vrijheid? Wat betekent vrijheid voor jou? Zijn er regels nodig voor vrijheid? Zijn baby’s ook vrij? In dit projecten filosoferen leerlingen van groep 7 en 8 over vragen over vrijheid en dat levert bijzondere uitspraken op.

„Er is een verschil tussen je vrij
voelen en vrij zijn. Vrij voelen is
wat je zelf doet en vrij zijn is de
wereld waar je in bent.”

„Baby’s kunnen zo midden op straat
poepen, ze zijn niet bezig dat anderen
op ze letten, dat maakt ze vrijer dan
wie dan ook, ze schamen zich niet.”

Verhalen van een veteraan

Voordat de filosoof in de klas komt maken de leerlingen kennis met oorlogsveteraan Hermy Heymann. Hij vertelt uit eigen ervaring dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid is. “Als je dadelijk de klas uitloopt en je loopt over straat, dan hoef je niet continu over je linker- of rechterschouder te kijken of iemand je iets wil aandoen. Dat vinden we hier normaal, maar ik ben in vier landen geweest waar dat niet normaal is.”

 

Wedstrijd

Van elke klas mag er 1 filmpje ingediend worden voor de Vlogwedstrijd. Een deskundige jury kiest uit alle inzendingen uit een gemeente een winnaar, die ook beloond wordt met een prijs!

Meer info

lesmateriaal Vlog de Vrijheid