Clip & Klaar

Clip & Klaar is het nieuwe mediakunstproject voor de groepen 1-2. Tijdens dit project maken kleuters met abstracte vormen een animatiefilmpje. Beweging, vormen, patronen en kleuren staan centraal. De abstracte vormen zijn ontworpen door de Utrechtse illustrator en kunstenaar Merijn Hos. Clip & Klaar is gemaakt in samenwerking met Cinekid.

Belevingswereld van kleuters

Abstracte vormen sluiten aan bij de belevingswereld van vier- tot zesjarigen. Kinderen in de kleuterleeftijd leren vormen als vierkant, rechthoek en driehoek kennen. Ze vinden het leuk om ze te ordenen, ermee te puzzelen en mee te bouwen. Tijdens ‘Clip & Klaar’ leren de leerlingen spelenderwijs patronen, vormen en kleuren te herkennen, ermee te experimenteren en te ontwerpen. Kleuters worden zelf kunstenaar! Ze gebruiken het werk van Merijn Hos om zelf een nieuw en uniek videokunstwerk te maken: een kunstclip.

Het lesmateriaal is in samenwerking met Cinekid ontwikkeld. Het bestaat vooral uit speelse, actieve opdrachten die geschikt zijn voor groep 1-2. Het plezier om samen te spelen en ontdekkend leren staan centraal.

Spel

Samen met Planet Happy, een speelgoedbedrijf gericht op verantwoord speelgoed, en Cheata, een Marketing, Media en Sign bedrijf, ontwikkelden we het Clip & Klaar spel. Iedere deelnemende klas krijgt een eigen Clip & Klaar spel en mag het houden.

Samenwerken

Clip & Klaar is ontwikkeld in samenwerking met diverse partijen. Maar ook het project zelf is gericht op samenwerken. Samen met de hele klas wordt er een actie, een beweging bedacht en uitgevoerd. Deze actie wordt in beeld gebracht via stop-motion- animatie en resulteert in een kunst-clip. Een kunstwerk gemaakt door de hele klas en van de hele klas.

Meer info

Clip & Klaar is een project uit het Kunstmenu van Kunst Centraal. In schooljaar 2020-2021 wordt het uitgevoerd in de gemeenten IJsselstein, Bunnik en Baarn. Het lesmateriaal vind je hier.

Clip & Klaar wordt mogelijk gemaakt door: