In de keuken van het Kunstmenu

Op vrijdag 25 oktober was bemiddelaar Lotte met programmeur Dorothé Joosen en Susanne Adelaar van de Martin Luther Kingschool op de presentatiedag van Buro Bannink. Zij zagen vijf voorstellingen. Een verslag van een intensieve en indrukwekkende dag met mooie ingrediënten voor het nieuwe Kunstmenuprogramma 2020-2021.

Mieke Mom – fotograaf: Joep van Aert

 

Kunstmenu ’20-’21

Het doel van vandaag is nieuwe voorstellingen scouten voor het Kunstmenu van volgend schooljaar. We letten onder andere op thema’s in de voorstelling. Kunnen we vakverbindingen maken? Wat maakt de voorstelling bijzonder? Is de voorstelling geschikt voor het onderwijs en voor welke leeftijd?

Donkiesnot

De eerste voorstelling die ik zie is Donkiesnot. Donny is een verlegen, stille jongen die goed zijn best doet op school. Op een dag komt Doenja naast hem zitten. Een nieuw rustig, lief meisje. Donny wordt verliefd op Doenja. In zijn dromen is hij ridder en rijdt hij paard. Hij strijdt voor al het goede en deinst niet terug voor een vechtpartij, met zijn zakdoek als zwaard. Een muzikale, humoristische en energieke voorstelling van De vrouwen van Wanten. Met zijn tweeën spelen zij de verschillende rollen. En allemaal steengoed!

Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt

Theater WEI en Theater Gnaffel presenteren de voorstelling Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt. Een voorstelling vol absurdisme, fantasie en grote thema’s. Mieke is een nieuwsgierig meisje die alles in twijfel trekt. Haar ouders zijn dood en liggen begraven in een doods-woonkist achter in de tuin. Ze gaat elke dag even kijken en stelt vragen over het leven. Uiteindelijk komt ze terecht in een gekkenhuis, want iedereen is het erover eens: Meisje Mieke is gek. Maar wie is hier nu eigenlijk gek?
Ik vond dit een bijzonder verrassende en schurende voorstelling. Het roept vragen op; zijn deze thema’s niet te groot en te heftig voor kinderen? Of worden kinderen hier gewoon serieus genomen en maken wij volwassenen er een probleem van? Héél bevrijdend naar mijn idee.

Meer info

Op presentatiedagen laten impresariaten hun nieuwe aanbod zien. Van theater, dans, muziek tot vertelvoorstellingen. Elk impresariaat heeft zijn eigen specialiteit. Van september t/m februari zijn er ca. 15 dagen die bezocht worden door medewerkers van Kunst Centraal plus een a twee leden van de klankbordgroep, bestaande uit leerkrachten en cultuurcoördinatoren. Dit resulteert in zorgvuldig geselecteerde input voor het Kunstmenu.