Kijk, denk en verwonder! Op locatie.

De juiste vragen zetten kinderen aan het denken, prikkelen hun fantasie en geven energie om te maken. Maar welke vragen stel je? Specialisten van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht komen graag langs om jou en je collega’s kennis te laten maken met Visual Thinking Strategies en Visible Thinking in the Museum.

De methoden VTS en VTM bieden een andere blik. Deze is niet alleen interessant voor rondleiders, maar ook voor bijvoorbeeld tentoonstellingmakers. Kamp Amersfoort nodigde de specialisten van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht uit voor een bijeenkomst waarbij zij alle medewerkers lieten kennismaken met VTS en VTM.

Hoe ging dat?

26 vrijwilligers en andere medewerkers namen deel aan deze bijeenkomst. Veelal mensen met ruime kennis, betrokkenheid en ervaring in het geven van rondleidingen. Na een korte uitleg en gemeenschappelijke oefeningen, ging men in groepjes uiteen om de methode toe te passen op verschillende plekken en objecten in het kamp. De kennismaking met Visual Thinking zette hen onmiddellijk aan tot reflectie op eigen handelen en de inrichting van de tentoonstelling.

De nieuwsgierigheid van de deelnemers leverde niet alleen nieuwe ideeën op voor de aanpak van de rondleidingen in Kamp Amersfoort, maar ook persoonlijke inzichten:

  • “Het was heel interactief en ik besef dat ik zelf teveel aan het woord ben.”
  • “Een foto waar ik al jaren naar kijk zag ik opnieuw en zag veel meer dan voorheen.”
  • “Als je eerst vragen stelt en goed laat kijken, dan komt jouw kennis vanzelf op een moment dat ze nieuwsgierig zijn naar het antwoord op hun vragen.”
  • “Wat je zelf ontdekt, onthoud je beter.”
  • “Bij het project ‘Plekken met een verhaal’ (mbo project) doen we dit ook al. Maar we kunnen er iets aan toevoegen. Namelijk eerst goed laten kijken.”
  • “Kijken kan iedereen, maar ruimte geven aan dat wat het oplevert is moeilijker.”
  • “Je laat iemand zelf ontdekken. Ik ga het morgen meteen uitproberen.”

Meer info

Voor meer informatie over de mogelijkheden voor jouw organisatie kun je contact opnemen met Dorien Wijstma van Landschap Erfgoed Utrecht: d.wijstma@landschaperfgoedutrecht.nl / 030-2219773.