Met hart en ziel – acteur Bart Schouten

Bart Schouten is theatermaker en tekstschrijver. Al op zijn vijfde gaf hij theatervoorstellingen bij hem thuis. Nu laat hij binnen het cultuurprogramma kinderen ervaren waar ze vandaan komen. De combinatie van geschiedenis, theater en kinderen maakt dat hij dit met zijn hele hart en ziel doet.

Fotograaf: Henke Lever (Stadsavonturen, www.storytrail.nl.

Verteller

“Ik heb niet gestudeerd voor theatermaker. Ik ben er ingerold. Na mijn studie sociale geografie ben ik gaan werken bij verkeersveiligheidsorganisatie Kinderen Voorrang. Daarnaast ben ik altijd met theater bezig geweest. Zes jaar lang maakte ik onderdeel uit van een clownsduo. Daarna ontwikkelde ik me steeds meer als verteller en verhalenschrijver. Ik ontmoette Jos Bol van Kunst Centraal toen ik in de Kasteeltoren in IJsselstein speelde. Hij was toen op zoek naar een acteur voor het project ‘Wie woont of werkt waar’. In dit project ontmoet groep 3-4 iemand die in een gebouw woont of werkt. Dit project doe ik nu al jarenlang met veel plezier in diverse gemeenten. Daarnaast werk ik met kleuters, binnen het project ‘Van wie is die koffer?’ en vertel ik ‘Historische verhalen’ aan leerlingen uit groep 7 en 8. Wat al mijn projecten gemeen hebben is dat zij via verhalen plekken voor kinderen betekenis geven.

Romeinen

Onlangs speelde ik Arie de Archeoloog voor kinderen van de basisscholen in Houten. Zij kwamen bij mij op bezoek op de zolder van het oude station in Houten, waar de archeologievereniging is gevestigd. Houten is natuurlijk een heel rijk gebied voor archeologen omdat de Romeinen er hebben gewoond. Ik betrek kinderen bij het werk van de archeologen door een probleem met hen te delen. De archeologen hebben een paar voorwerpen in de grond gevonden, maar ze weten niet zeker wat dat voor dingen zijn. Tijdens het bezoek komen wij daar met elkaar achter. Na afloop kennen de kinderen niet alleen de buitenkant van het gebouw, maar weten ook wat daarbinnen gebeurt. Het gebouw wordt ook van hen.

Decorstukken

Ik denk dat het belangrijk voor mensen is om hun wortels te voelen. Of je nu volwassen of kind bent, je wilt graag verbonden zijn met de plek waar je leeft. Onze samenleving als geheel wordt er beter van als de historische gebouwen om ons heen meer zijn dan alleen decorstukken. De projecten van Kunst Centraal geven betekenis aan die gebouwen en ik vind het heel fijn om daaraan mee te kunnen werken. Ik zie de persoonlijke overdracht van kennis en passie ook als een mooi tegenwicht tegen de digitalisering in de samenleving. Het is toch anders om iets te horen van een levend mens dan van een filmpje op YouTube.”

Cultuurprogramma

Het cultuurprogramma is een uniek programma in Nederland. In dit programma ontdekken leerlingen hun lokale culturele omgeving. Het bestaat al meer dan 10 jaar. Wil je een idee krijgen hoe het werkt? Bekijk dan dit animatiefilmpje.

Een persoon, een verhaal

Met regelmaat interviewen we mensen uit ons werkveld over wat Kunst Centraal voor hen betekent. Deze interviews bundelen we in de website ‘Een persoon, een verhaal’