Inspiratiebijeenkomst: vrijheid

In 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Kunst Centraal sluit samen met Creatief Vermogen Utrecht hierbij aan met een inspiratiebijeenkomst. Wij zijn vrij om te denken, te doen, onze mening te geven en te leven zoals wij dit willen. Hoe kunnen wij kinderen de waarde van vrijheid laten voelen? Kunstenaars houden ons daarin vaak een spiegel voor.

In deze bijeenkomst laten we zien hoe je met filosofie, beeldende kunst, dans en muziek bij kunt dragen aan deze vrijheid. De workshops en praktische lesideeën brengen inspiratie en handvatten voor onder- en bovenbouw.

Workshops

 • De Dansers werken met fysieke opdrachten aan samenwerken, initiatief nemen, luisteren, accepteren, vertrouwen geven en nemen, grenzen stellen en aanvoelen en improviseren.
 • Click F1 ontwerpt media-educatie voor o.a. basisscholen en jeugdgevangenissen. Maak kennis met Homies, een educatief project rond analoge en digitale storytelling voor jongeren.
 • Het Filiaal theatermakers wil kinderen verleiden om buiten de lijnen te denken en op een andere manier naar de wereld te kijken. Een fotoserie over de dromen van vluchtelingenkinderen wordt als inspiratie gebruikt tijdens hun workshop.
 • In de workshop van Kamp Amersfoort werk je aan een les over vrijheid waarin het denken van leerlingen centraal staat. Wat is vrijheid? Heeft vrijheid met regels te maken? Wat doe jij als je vrij bent?
 • Sahand Sahebdivani is een Nederlandse verteller van Iraanse komaf die op zijn derde moest vluchten. Van hem leer je hoe je eenvoudig tijdens het vertellen kunt spelen met gebaren, beweging, mimiek en je stem.
 • Sound of Change zet muziek in om sociale verandering teweeg te brengen, in o.a. Libanon, Jordanië en Noord-Irak. Je wordt stapsgewijs meegenomen in een creatief muziekproces en werkt samen naar een gemeenschappelijk einddoel.
 • Landschap Erfgoed Utrecht en Kunst Centraal geven samen een workshop creatief kijken met foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Leerkrachten ervaren hoe je met krachtige beelden het creatief kijken en schrijven van leerlingen kunt stimuleren.
 • Voor: leerkrachten, directeuren, culturele partners, educatief medewerkers, studenten HKU en Pabo.
 • Datum: Woensdag 18 maart 2020
 • Tijd: 15:30 – 17:30 uur (inloop vanaf 15:15 uur)
 • Locatie: TivoliVredenburg
 • Prijs: Deelname voor CMK scholen is gratis. Aanmelden is noodzakelijk. Voor scholen die niet aan CMK meedoen is de toegang € 35,- per deelnemer, maar elke tweede deelnemer is gratis.