Er wordt iets ‘aan’ gezet. Interview met cultuurcoördinator Els

Els van der Jagt gaat ieder jaar naar het Kinderboekenfeest. Als cultuurcoördinator op de Griftschool in Woudenberg en drama- en dansspecialist heeft ze veel in huis om cultuureducatie een plek te geven in school. “Maar bij mij gaat het pas bruisen als ik bij het Kinderboekenfeest ben geweest.”

Vertaling

“Ik ga al zo lang ik me kan herinneren en ik kom altijd terug met een ‘wauw’-gevoel. De act over ‘Helden’ bijvoorbeeld vond ik echt geweldig. En die over de ontdekkingsreiziger heb ik ook met heel veel plezier gespeeld. Ik vind het moeilijk om een vertaling te maken van een thema naar activiteiten in de klas. Ik heb ideeën genoeg, maar ik heb mensen nodig die me een beeld geven wat er kan. En dan kan ik er zelf mee aan de gang. Helemaal vanuit het niets kan ik niet werken.

Keuzes

We worden als school natuurlijk overspoeld met aanbiedingen van organisaties die iets met de Kinderboekenweek doen. Wij kiezen toch steeds voor het Kinderboekenfeest van Kunst Centraal. Het is een prachtig concept omdat het compact is en de onderdelen voor ons goed te doen zijn. Er zijn al keuzes gemaakt en dat maakt dat wij erop kunnen bouwen. De act kun je makkelijk met zijn tweeën spelen. Je kunt ook de rollen uit elkaar halen en het stuk neerzetten met het hele team. Die keuze maken we per keer. Het boekenpakket nemen we ook altijd. We leren onze kinderen altijd het zelfgemaakte lied. Dat is zo leuk om dat met de hele school te zingen bij de weeksluiting. En de handouts van de workshops helpen ons om onze eigen lessen voor te bereiden. Daar halen we ook altijd onze ideeën voor de onderdelen van de weeksluiting vandaan.

Streep

Het is altijd druk en op deze manier is het niet veel werk en zet je toch iets neer dat staat als een huis. Daarom zet ik de woensdagmiddag van het feest meteen zodra de datum bekend is in mijn agenda. Deze datum houd ik vrij van vergaderingen en rapportgesprekken. De tijd die ik deze middag steek verdien ik later in de voorbereiding terug. Meestal ga ik samen met een collega. Dat is makkelijker. Maar soms lukt dat niet en ga ik alleen. En als er bij mij iets ‘aan’ is gezet trek ik de anderen over de streep.”

Meer info

Het Kinderboekenfeest is op woensdag 11 september van 15:00 – 17:00 uur en van 19:00 – 21:00 uur in sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. En op woensdag 18 september van 15:00 – 17:00 uur op de Camminghaschool in Bunnik. De registratie van de act wordt – in tegenstelling tot voorgaande jaren – na afloop niet integraal op de website geplaatst. Deze wordt na afloop verstuurd naar de deelnemers van het Kinderboekenfeest. Klik hier voor meer informatie.

Inschrijven

 

Een persoon, een verhaal

Met regelmaat interviewen we mensen uit ons werkveld over wat Kunst Centraal voor hen betekent. Deze interviews bundelen we in de website ‘Een persoon, een verhaal’