Hersenen reageren op kunst net zoals op liefde

Het is al jaren bekend: kijken naar kunst maakt gelukkig. Britse professor Semir Zeki is gespecialiseerd in neurobiologie en publiceerde zijn onderzoeksresultaten al in 2011. Hij wilde zien wat er gebeurt in de hersenen wanneer je naar een mooi schilderij kijkt.

Guido Reni – National Gallery

 

Wat bleek: als je naar kunst kijkt is er veel activiteit te zien in het deel van de hersenen dat gerelateerd is aan genot. Het maakt niet uit of het een landschap is, een stilleven, abstracte kunst of een portret.

De proefpersonen ondergingen een hersenscan terwijl ze dertig schilderijen van wereldberoemde kunstenaars te zien kregen. Wanneer ze keken naar schilderijen die ze mooi vonden, verhoogde de bloedstroom met wel 10 procent. Dat is evenveel als wanneer je naar je geliefde kijkt. Schilderijen van John Constables, Ingres, Guido Reni bleken de heftigste reacties op te roepen.

Het onderzoek wordt gezien als bewijs dat het nodig is om kunst beschikbaar te stellen voor een breed publiek. Net zoals in Nederland, bestaat ook in het Verenigd Koninkrijk de angst dat door bezuinigingen cultuur minder toegankelijk wordt.