Steun creativiteit in het onderwijs!

Stichting Kopa start een crowdfunding om twee toolboxen beschikbaar te kunnen stellen aan meer basisscholen. Iedereen die het belangrijk vindt om creativiteit van kinderen te ontwikkelen kan via voordekunst geld doneren om dit mogelijk te maken.

Kaartensets

Voor iedereen die werkt met kinderen ontwikkelde Stichting Kopa twee toolboxen. Het zijn kaartensets waarmee groepen kinderen overal kunnen werken. Ze stimuleren de 21e eeuwse vaardigheden en trainen kinderen om te focussen. De toolboxen zijn uitgebreid in de klas getest. Leerkrachten vonden het heel fijn om ermee te werken en daarom wil de stichting ze in een grotere oplage maken.

Toolbox 1: Chillen met kunst

Met deze kaartenset leer je kinderen met aandacht te kijken naar kunst. Aandacht is namelijk het nieuwe goud in een samenleving waar we continu verleid worden door sterke berichtkoppen, sociale media en de commercie. Eerst doe je met gesproken audio op mindfullness geïnspireerde aandachtsoefeningen. Daarna ga je naar kunst. Door de werkvormen leer je voorbij je eerste oordeel te kijken. Leerlingen leren met respect samen te praten over waar hun blik samenvalt en waar ze elk iets anders zien. De kunstwerken zijn vervolgens een bron van inspiratie voor eigen kunst, van een tekening tot een slow-motion dans.

Toobox 2: DENKfabriek

In de DENKfabriek los je problemen op. Kom je altijd op school met een geplette boterham of is er in de pauze te weinig ruimte voor alle spelletjes op het schoolplein? Na werksessies in de DENKfabriek heb je nieuwe frisse oplossingen bedacht, getest en gepresenteerd. Werkend in een groepje lopen leerlingen de verschillende fasen van Design Thinking door. Elke ruimte in de fabriek stelt een fase voor. De leerling staat zelf centraal en pluist een probleem helemaal uit tot de kern ervan. Je kiest een oplossing en maakt daarvan een prototype. Dit test en presenteer je.

Stichting Kopa

Stichting Kopa maakt samen met het basisonderwijs tools die bijdragen aan haar missie: creativiteit in de klas. De stichting traint leerkrachten en ontwikkelt lesmateriaal. Alles om er voor te zorgen dat het voor de leerkracht haalbaar is om structureel aandacht te besteden aan de creatieve ontwikkeling van de leerlingen en zichtzelf.

Doneren?

Kijk op voordekunst.nl voor meer info.