Het succes van het Cultuurprogramma

42.000 leerlingen van 216 basisscholen in 15 Utrechtse gemeenten nemen dit jaar deel aan het Cultuurprogramma. Maar wat is het Cultuurprogramma precies? Bea Ros ontleedt het succes van dit programma op Cultureel Kapitaal van het LKCA.

Het Cultuurprogramma bestaat al tien jaar. Wat bepaalt het succes? Bea Ros beschrijft in haar artikel zes bouwstenen. Bea is zelfstandig journalist en tekstschrijver, met als specialisaties onderwijs, cultuureducatie, leesbevordering en (jeugd)literatuur.

Het artikel over het Cultuurprogramma verscheen op Cultureel Kapitaal, het opinie- en kennisuitwisselingsplatform voor cultuureducatie en cultuurparticipatie. Bea schrijft: “Het Cultuurprogramma van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht biedt scholen een basis voor cultuureducatie. Het is een mix van kunst en erfgoed. Jaarlijks nemen alle kinderen van een deelnemende basisschool deel aan een project. Daarbij staan de beleving en ontdekking van de lokale culturele omgeving centraal. Kinderen gaan op onderzoek en ontdekken wat er allemaal om de school heen te beleven valt. Ze zien wat ze al kennen met nieuwe ogen en raken vertrouwd met nieuwe dingen in hun omgeving. Ze leren hoe mooi en bijzonder de plek is waar ze wonen.

Het Cultuurprogramma brengt cultuur en geschiedenis verrassend dichtbij: dichtbij de school, dichtbij de leerlingen en dichtbij de lokale gemeenschap. Het is een programma dat de omgeving kleurt en verrijkt. In totaal nemen in het schooljaar 2017-2018 zo’n 42.000 leerlingen van 216 basisscholen in 15 Utrechtse gemeenten deel aan het Cultuurprogramma.”

 

De hele column van Bea Ros lees je op Cultureel Kapitaal.