10 jaar Cultuurprogramma – verrassend dichtbij

Het Cultuurprogramma bestaat 10 jaar! Reden om dit unieke concept in de schijnwerpers te zetten. Crispy Clips maakte in opdracht van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht een korte animatiefilm. De film laat zien wat deelname van een kind aan het Cultuurprogramma betekent.

 

Het cultuurprogramma in het kort

Het Cultuurprogramma van Kunst Centraal en Landschap Erfgoed Utrecht biedt scholen een basis voor cultuureducatie. Het is een mix van kunst en erfgoed. Jaarlijks nemen alle kinderen van een deelnemende basisschool deel aan een project. Daarbij staan de beleving en ontdekking van de lokale culturele omgeving centraal. Kinderen gaan op onderzoek en ontdekken wat er allemaal om de school heen te beleven valt. Ze zien wat ze al kennen met nieuwe ogen en raken vertrouwd met nieuwe dingen in hun omgeving. Ze leren hoe mooi en bijzonder de plek is waar ze wonen.

Het Cultuurprogramma brengt cultuur en geschiedenis verrassend dichtbij: dichtbij de school, dichtbij de leerlingen en dichtbij de lokale gemeenschap. Het is een programma dat de omgeving kleurt en verrijkt. In totaal nemen in het schooljaar 2017-2018 zo’n 42.000 leerlingen van 216 basisscholen in 15 Utrechtse gemeenten deel aan het Cultuurprogramma.

Meer lezen over het Cultuurprogramma? Bea Ros schreef het artikel ‘10 jaar Cultuurprogramma verrassend dichtbij‘, over de succesvolle bouwstenen van dit unieke programma.