Je hebt ze beide in handen

Hilde Sneep is in 2011 afgestudeerd als fotografe aan de Fotoschool Statief  in Utrecht. Maar ze is geen standaard portretfotograaf. Liever doet ze bijzondere projecten en vertelt met haar foto’s de verhalen van mensen. Ze weet wie ze is en wat ze graag doet. Maar hoe doe je dat als ondernemer? Samen met Petra Hoogerwerf zoekt ze het antwoord op die vraag.

“Tijdens mijn eerste gesprek met Petra kwam alles op tafel: wie ik ben, waar ik vandaan kom, wat ik doe, maar ook waar ik tegenaan loop. Petra gaf mij terug dat ze in dat gesprek twee personen zag: een Hilde die goed weet wat ze wil. Die straalt als ze het over haar product heeft. En een Hilde die van alles van zichzelf moet zoals marketing, acquisitie en prijs bepalen. Een streng persoon die zich afvraagt of het allemaal wel goed genoeg is. De opdracht die ik mee naar huis kreeg was: analyseer nu eens de situaties waarin je hier tegenaan loopt. Ga het probleem niet oplossen, maar denk er eens over na.

Ik had me voorgenomen mijn leerproces vast te leggen als fotografe. Dit is het portret dat paste bij de situatie waar ik in zit: ik in twee helften. Als je een van de helften afdekt zie je links een ander mens dan rechts. De linkerhelft vond ik het mooist. Daar zie ik mijn zachte kant, mijn creativiteit, mijn vermogen om contact te maken en samen te werken: mijn binnenkant. Rechts zag ik mijn strenge kant. De kant die facturen en offertes moet sturen, die het niet snel goed vindt: mijn buitenkant. In het tweede gesprek heb ik samen met Petra naar deze karakters gekeken. Ik ontdekte dat beide zijden een positieve en een negatieve kant hebben. De zachte kant is ook mijn twijfel: “Kan ik dat bedrag wel vragen?”. De rechterkant is daarin dan juist mijn kracht. Die gaat staan voor mijn product. Mijn prijs. Het is mooi om te ontdekken dat je beide kwaliteiten op verschillende momenten nodig hebt en kunt inzetten. Je hebt ze beide in handen.”

 

Ondernemerschap in beweging

Ondernemerschap in Beweging is een project van Plein C en Kunst Centraal. Zij kregen subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie om ZZP’ers in de cultuursector te helpen hun ondernemersvaardigheden te verbeteren. Op 15 december organiseren Kunst Centraal en Plein C De Beweging. Het thema van de bijeenkomst is: Ik ben ondernemer!?! De deelnemers gaan zelf aan de slag met hun ondernemerschap in de culturele sector. Je doorloopt deze middag drie interactieve workshops in de domeinen: persoon, onderneming en omgeving. Doel is om je inzicht te geven in hoe je onderneemt en wat je nodig hebt om dit nog verder te ontwikkelen. Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar De Beweging! Breng beweging in jóuw ondernemerschap!

 

Kunst Centraal interviewt alle deelnemers van de Beweging. Volg deze serie voor meer verhalen.