Zonder verhalen zijn we nergens

Trea Scholten houdt van taal. Met 26 letters en een aantal leestekens als gereedschap maakt ze verhalen die inspireren. En ze brengt haar liefde voor taal over op anderen zodat die met diezelfde 26 letters hun eigen verhalen maken. Ze wordt gecoacht door Petra Hoogenwerf.

“Ik vind het fantastisch om mensen te zien groeien in taal. Te zien hoe ze zekerder van zichzelf worden. Dat is de kern van wat ik echt heel graag doe. Maar ik neem weinig tijd om te reflecteren. Ik word vaak gevraagd en doe alles wat er langs komt. Mijn agenda is vaak zo vol dat ik helemaal geen tijd neem om mezelf te vragen: wat wil ik het liefste doen? En wat heb ik daarvoor nodig? Misschien vind ik reflecteren wel heel eng. Want door te reflecteren neem je een volgende stap. Je verlaat het hectische, maar veilige leven van alledag en neemt een nieuwe weg. Dat wil ik wel, maar ik houd mezelf tegen.

 

Ik wil verhalen vertellen omdat ik voel dat bedrijven en mensen verhalen nodig hebben. Zonder verhalen zijn we nergens. Ik weet dat ik en dat zeg ik in alle bescheidenheid, maar ook met rustige zekerheid, goed ben in verhalen maken. In het bedrijfsleven staat er een goede vergoeding voor de werkzaamheden die ik doe. In de wereld van kunst- en cultuureducatie is dat anders. Natuurlijk, ik doe mijn werk graag, ik vind het werk leuk en wil mensen niet teleur stellen. Maar ik kan niet leven van flessen wijn en boekenbonnen. Petra leert mij dat ik ook in deze sector moet laten weten wat ik waard ben. Door een factuur te sturen en helder te communiceren over wat wel en niet kan.

 

Vroeger had ik wel eens van die knopen in mijn maag. Dat kwam doordat ik mezelf niet serieus nam. In het gesprek hebben we een aantal van die knopen ontward. Ik had met Petra afgesproken dat ik een knopenboekje bij zou houden. Maar sinds het gesprek heb ik geen knopen meer gehad. Ik ben ze voor. Ik zie nu dat ik ervoor kan kiezen dat opdrachtgevers alleen mijn vinger nemen en niet mijn hele hand. Dat is een andere mindset.

 

Ondernemerschap in beweging

Ondernemerschap in Beweging is een project van Plein C en Kunst Centraal. Zij kregen subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie om ZZP’ers in de cultuursector te helpen hun ondernemersvaardigheden te verbeteren. Op 15 december organiseren Kunst Centraal en Plein C De Beweging. Het thema van de bijeenkomst is: Ik ben ondernemer!?! De deelnemers gaan zelf aan de slag met hun ondernemerschap in de culturele sector. Je doorloopt deze middag drie interactieve workshops in de domeinen: persoon, onderneming en omgeving. Doel is om je inzicht te geven in hoe je onderneemt en wat je nodig hebt om dit nog verder te ontwikkelen. Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar De Beweging! Breng beweging in jóuw ondernemerschap!

 

Kunst Centraal interviewt alle deelnemers van de Beweging. Volg deze serie voor meer verhalen.