Bezoek aan Oostbroek

Tijdens een zonovergoten ochtend op 22 november kwamen alle betrokken partijen bijeen bij Landgoed Oostbroek om mee te lopen met een les uit het project Buitenplaatsen. Wethouder Eijbersen en beleidsambtenaar Katja van Staveren van de gemeente Bunnik en directeur Marjolein de Jongh van de Delteykschool uit Werkhoven waren aanwezig.

Buitenplaatsen - Bunnik (7)

De groep liep een stukje mee met groep 8 van de Anne Frankschool. Het nieuwe project Buitenplaatsen is dit jaar extra speciaal omdat het geprogrammeerd is tijdens het jaar van de Buitenplaatsen 2012.

Tijdens het bezoek heeft een vrijwilliger van Utrechts Landschap verteld over het ontstaan van de buitenplaats en functie. Kunstenaars werden in het verleden veelal uitgenodigd om te verblijven op een buitenplaats  en lieten bij het afscheid als dank een bijdrage achter in het liber amicorum van de familie. Dit was een soort vriendenboek waar bezoekers onder meer tekeningen en gedichten achterlieten. De leerlingen worden uitgedaagd om ook inspiratie op te doen in de tuin van de buitenplaats door middel van opdrachtkaartjes. Deze input zal na afloop op school worden omgezet tot een tekening of andere beeldende of literaire verwerking. De gezamenlijke opbrengst van de leerlingen resulteert in een eigen liber amicorum. Nadat de genodigden voor het presentatiemoment door de tuin hadden gewandeld en over de sprokkelbrug waren geglibberd vond er een prettig nagesprek plaats in een warme, zonnige kamer van Oostbroek met een mooi uitzicht over de tuin. De gemeente onderstreepte wederom het belang van dit soort projecten en ook de betrokkenen gaven aan dat het een meerwaarde heeft wanneer verschillende organisaties samenwerken om projecten aan te bieden aan het onderwijs. Iedere organisatie heeft zijn expertise  en gezamenlijk kun je tot mooie dingen komen.