Overzicht

Het ene moment bedenk je samen met de directeur cultuureducatiebeleid. Het volgende moment help je een leerkracht bij het voorbereiden van een activiteit. ’s Ochtends sta je met je klas bij het theater. ’s Middags licht je een teamvergadering het Kunstmenu en Cultuurprogramma toe. Jij houdt het vuurtje voor de ontwikkeling van creativiteit op jouw school brandend. Wij op onze beurt voeden jou met informatie en inspiratie.

 

Wat maakt jouw rol belangrijk?

Creativiteit is een van de belangrijkste 21e eeuwse vaardigheden. Maar wat is creativiteit? Hoe ontwikkel je het? Welke voorwaarden kun je als leerkracht scheppen om dat goed te doen? Welke instrumenten kun je inzetten? Jij bent er om leerkrachten te helpen antwoorden te vinden op deze vragen. En wij op onze beurt helpen jou. Bijvoorbeeld door informatie over creativiteit te verzamelen.

 

Wat doen wij voor jou?

We helpen je je passie te koesteren en voeden je vakkennis. We geven je de kans je vaardigheden te ontwikkelen. We voeden je vakkennis en helpen je je team te motiveren en enthousiasmeren. Dit doen we via inspiratiebijeenkomsten en trainingen.

 

 • Trainingen en inspiratiebijeenkomsten

  We organiseren ieder jaar een aantal trainingen speciaal voor cultuurcoördinatoren:

  • Startbijeenkomst nieuwe CC-leden: in een middag maak je kennis met het Kunstmenu en Cultuurprogramma en de rol die je als CC-lid speelt bij de organisatie daarvan.
  • ICC-cursus: in 8 bijeenkomsten behaal je je certificaat interne cultuurcoördinator.
  • Be the expert: jaarlijkse bijeenkomst waarin wij je motor weer even opladen met informatie over recente ontwikkelingen, inspiratie en good practices van collega’s.
  • Post HBO opleiding tot cultuurbegeleider waarmee je je vaardigheden op het gebied van onderzoek, het creëren van draagvlak en formuleren van beleid op een hoger niveau tilt.

  Daarnaast zijn er ieder jaar een aantal provinciale bijeenkomsten. Centraal staat steeds een actueel thema. Via een lezing en workshops verdiep je je kennis en competenties.

  Startbijeenkomst - fotograaf Theo Naessens (2)

 • Kunstmenu en Cultuurprogramma

  We helpen je het Kunstmenu en Cultuurprogramma in je school te organiseren. Jaarlijks vinden er op je school acht activiteiten plaats, per bouwdeel twee. Wij verzorgen roosters en lesmaterialen. We evalueren via waarderingsformulieren. Loopt er iets niet goed dan kun je bij ons terecht. We staan altijd open voor jouw ideeën en suggesties.

  Jazz4kids - fotograaf Marieke Duijsters 05

 • Cultuureducatie met Kwaliteit

  We helpen je om samen met je directeur en team op papier te krijgen wat je wilt bereiken met cultuureducatie. Maar we zijn er ook als ondersteuning bij de uitvoering. Je kunt altijd bij ons terecht voor vragen of knelpunten. Samen kunnen we vaart zetten achter het proces en resultaten borgen in de schoolorganisatie.

  Nederland, Utrecht, 15-09-2011 Het Filiaal speelt de voorstelling HUIS voor een basisschool, met aansluitend een educatieve workshop met als thema herinneringen. De man in de voorstelling is namelijk tijdens het afsluiten van zijn leven ook met zijn herinneringen bezig. Spel: Ron van Lente. Fotografie: Remke Spijkers
  Fotografie: Remke Spijkers, Het Filiaal theatermakers